Vegetarianism-biztonságos-e a vegetáriánus étrend terhes nők, gyermekek és serdülők számára?

Vegetarianism-biztonságos-e a vegetáriánus étrend terhes nők, gyermekek és serdülők számára?A legvitatottabb a terhes nők, a szoptató anyák és a gyermekek vegetáriánus étrendje a növekedés során. De vajon a vegetarianizmus valóban káros-e egy terhes nőre és gyermekére? Van-e esély arra, hogy a hús ízét nem ismerő gyerekek jól fejlődjenek? Sok mítosz van ebben a témában. És hogy valóban?

Aligha meglepő, hogy a vegetáriánus nők a terhesség , a gyermekek és serdülők felveti oly sok érzelem. Ezekben az időszakokban a szervezetnek szüksége van a legtöbb tápanyagra. Néhány nőgyógyász megpróbálja meggyőzni a vegetáriánus embereket arra, hogy megváltoztassák  étrendüket , és a gyermekorvosok fogyás széne gyakran felháborodnak az anyáknak, akik nem adnak gyermekeiket. Félelmük gyakran megalapozatlan. Mivel a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend életkorától függetlenül pozitív hatással van az egészségre és a fitneszre.

Vegetáriánus és terhesség

Vannak olyan hangok, amelyek azt mondják, hogy a vegetáriánusok nagyobb valószínűséggel nehezen terhesek és jelentik. Bármilyen rossz étrend befolyásolhatja a termékenységet. A tudományos kutatás azonban nem erősíti meg a termékenység vagy a vetélés gyakorisága és a hús nem étkezési nézd meg itt. gyakorisága közötti kapcsolatot.

A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend és a dietetikus étrend ugyanolyan mennyiségű tápanyagot biztosít a szervezetnek, mint a hagyományos hús. Ezért ugyanazok a terhességgel kapcsolatos problémák, valamint a megfelelő pálya lehetnek rosszul tápláló vegetáriánusok, valamint egy nő, aki nem eszik diétát ”- mondja prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska, szülésznői nőgyógyász a Varsói Orvostudományi Egyetem Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Didaktika Tanszékén.

Ha az orvos gyanítja, hogy a meddőség oka rossz étrend, függetlenül attól, hogy Ön vegetáriánus vagy nem, speciális vizsgálatot kell végezni a testtömeg összetételének meghatározására. Szükség esetén a dietetikus korrigálja az előző étrendet. Amikor gyermekre jelentkezik, a 16. terhességi hétig folsavat fog szedni, amely megvédi a magzatot a neurális csőhibáktól.

Minden nőnek 3 hónapig kell tartania, mielőtt teherbe esne, de jobb, ha korábban kezdődik, mint a súlyos fejlődési rendellenességek. A folsav jó forrása a zöld zöldség, a bab, a teljes kiőrlésű gabona, a narancslé, de ez instabil, ezért a legtöbb nő hiányos.

A szoptató anya igényei

Ha Ön szoptatja a babát, az energiaszükségletet meg kell növelni és körülbelül 2800 kcal-ot kell elérnie naponta. Minden nap meg kell enni:A szoptató anya igényei

  • legalább 5 adag gabonaterméket;
  • 4 adag zöldséget és 3 adag gyümölcsöt;
  • 3 csésze tej; egy rész bab, borsó, szója,
  • hal vagy baromfi;
  • növényi olajok vagy lágy margarin.

Ha kevesebb tápanyagot biztosít a testnek, az nem befolyásolja az étel minőségét (a test elveszti őket a készletekből), de csökkenti annak mennyiségét. A gyermek kevesebb tejet kap, és így kevesebb energiát, így lassabb lesz.

Bölcs étrend terhes nők számára

– A vegetáriánusoknak, akárcsak minden terhes nőnek, emlékezniük kell arra, hogy amit eszik, azok és gyermekeik szolgálnak. De ez nem jelenti azt, hogy ketten kell enniük, hanem bölcsnek. Az első trimeszterben anyámnak naponta több kalóriát kell igénybe vennie – körülbelül 2000-re. Ezután még 300-ra elegendő – ugyanaz, mint egy kis szendvics sajttal – jegyzi meg Prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska.

Ne aggódj, hogy lassan növekszik a súlya. Az orvosok hangsúlyozzák, hogy az anyának és a gyermeknek több veszélye túlsúlyos, mint a túlsúly!

Ritkán fordul elő, hogy egy vékony nő, aki jól táplálja, nem biztosítja neki a szükséges tápanyagokat. A vegetáriánusok, annak ellenére, hogy kis terhességet adnak, egészséges gyermekeket szülnek. Mint minden jövőbeli anyának, most már több kalciumot, vasat és néhány vitamint kell.

De a jól megtervezett vegetáriánus ételek fedezik ezt a keresletet. A tej, a tojás, a dara és a hüvelyesek fehérjét és kalciumot biztosítanak. Igyon sok vizet (legfeljebb 5 liter). Ön javítja az abszorpciót és elkerülje a hüvelykujját, ami néha a hüvelyesek evésénél fordul elő. A vastag őrlésből készült termékek, a „hüvelyek” és a sok zöldség fogyasztása során a vasnak nem lehet problémája.

Ha azonban elfogy, akkor a megfelelő előkészítést kell végezni, amíg a morfológia nem javul. Ha nem eszik tejterméket, orvosa további kalciumot és D-vitamint ajánlhat. Kövesse az orvos utasításait. Ne vegyen önmagában vitaminkészítményeket.

Gyermekek és serdülők vegetáriánsa

– A tej és tojás nélküli vegetáriánus étrend biztosítja a gyermekeknek a szükséges tápanyagokat, feltéve, hogy figyelembe veszi a fejlődő szervezet igényeit. Ez a kereslet akkor is elégedett, ha szigorúan vegetáriánus étrendet használunk, ha a menü nagyon változatos lesz, és az ételek ügyesen kombinálódnak egymással, és elégtelen összetevőkkel gazdagodnak, pl. Kalcium, D-vitamin, B12, vas.Gyermekek és serdülők vegetáriánsa

Ezt azonban nehéz elérni, ha csak azért, mert nagy mennyiségű növényi táplálékot kell fogyasztani 2-3 éves gyermeknek a nap folyamán, így az ilyen étrend nem ajánlott kisgyermekeknek – mondja Dr. Witold Klemarczyk, az Anya és Gyermeke Intézet gyermekgyógyászja Varsóban. A nem megfelelő étrend a kisgyermekek pusztulását 4-5-ig teszi. az élet éve, majd a pubertás idején.

A rosszul összetett vegetáriánus étrendben lévő fiúk általában rövidebbek és vékonyabbak, mint a társaik. A lányoknak anémia lehet.

Előfordulhat, hogy a kedvezőtlen változások először nem éreznek magukat, és nem szétesnek időben, így a szülők számára észrevehetetlenek lehetnek. A rosszul összetett vegetáriánus étrendben lévő fiúk általában rövidebbek és vékonyabbak, mint a társaik. A lányoknak anémia lehet. A tizenévesek tápanyaghiánya nő a menstruáció során.

A nem megfelelően táplált vegetáriánus gyerekek általában kevésbé aktívak, sápadtak vagy túlzottan stimuláltak. Ezért olyan fontos, hogy tanítsuk a gyerekeknek, hogyan kell enni teljes kiőrlésű kenyeret, gabonaféléket, hajtásokat, diót, magokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Hagyja őket inni frissen facsart gyümölcsleveket, joghurtokat. Gyakorolja a gyermekét az aktív pihenésre, mint például úszás medencére, kerékpározásra vagy görkorcsolyázásra.

A legjobb, ha a hús vagy állati termékek cseréjével konzultáljon szakemberrel. A dietetikus gondoskodik a gyermek étlapjáról, figyelembe véve a kisgyermek egyedi igényeit. Rendszeresen látogasson el egy megbízható gyermekorvosra, aki tapasztalattal rendelkezik a vegetáriánus gyerekek gondozásában. Lehet, hogy időnként kell adnia gyermekének, legalább kalciumot, vasat, B12-vitamint.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here