Veszélyes-e a vegánság?

A 2000-es évek után egyre több és egyre inkább veszélyes diéta és életmód jelent meg a köztudatban. A sztárok divatos étrendeket követnek, például bébiétel-diéta, ezek pedig több száz vagy ezer nőt inspirálnak arra, hogy sanyargassák magukat a példaképükhöz hasonló alak reményében. Kevesen tudják azonban, hogy ezek a divatos diéták mennyi veszélyt rejtenek magukban: az egyhangú étkezés miatt súlyos vitaminhiány, vérszegénység léphet fel, így a hasonlóan jól csengő diéták helyett inkább kérjük ki orvosunk véleményét.

A paleo, a vega majd a vegán étrend szinte egymást követték a piacon, napjainkban pedig a vegánság teljesen elfogadott lett: olyannyira, hogy sokan már nemcsak etikai, hanem környezetvédelmi okokból váltanak vegán életmódra. A vegánság pedig nemcsak egy étrend, amelyet követni kell, hanem egy szemlélet. A vegán életmódot folytató emberek az étkezésen kívül arra is odafigyelnek, hogy ruházati, illetve kozmetikai cikkek vásárlásakor is vegán termékeket válasszanak. Szerencsére egyre könnyebb dolguk van a vegán embereknek, ugyanis egyre több étterem kínál vegán ételeket, rengeteg vegán cukrászda, fagyizó van és a nagy kozmetikai cégek is egyre inkább váltanak az állatkísérlet mentes útra.

Veszélyes-e a vegánság?

A vegán étrendre való váltás egy megrögzött húsevőnek talán elképzelhetetlennek tűnik, azonban korántsem annyira nehéz, mint amilyennek első gondolatkor tűnik. Csakúgy, mint más diétáknál a vegán életmódra történő váltáskor is kérjük az orvosaink véleményét, akik a vizsgálatokon túl megfelelő vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel is el tudnak minket látni.

A vélemények nagyon megoszlanak annak tekintetében, hogy a vegánság veszélyes-e. Sokan arra hivatkoznak, hogy az állati eredetű élelmiszerekben olyan tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok vannak, amelyeket nem lehet csupán növényi forrásból pótolni. Ezt a felvetést viszont még egyelőre nem sikerült 100%-ban senkinek sem megcáfolnia, sőt, egyre több és több orvos támasztja alá azt a tényt, hogy a húsmentes életmód hosszútávon csökkenti a különböző szív-és érrendszeri betegségek kockázatait. Azonban nemcsak az egészségünk szempontjából érdemes mérlegelni a húsfogyasztási szokásainkat, hanem tulajdonképpen a jövőnk záloga is ez lehet. 2050-re ugyanis olyan mértékű lesz a szén-dioxid kibocsátás a Földön, hogy gyakorlatilag tarthatatlanná válik a jelenlegi állapot. Egy kiló marhahús előállításakor ugyanannyi szén-dioxid kerül kibocsátásra, mint amennyit egy átlagos, európai autó termel egy 250 kilométeres út megtételekor.

A tudósok szerint a B12 az egyetlen olyan vitamin, amelyet nem lehet növényi forrásból bevinni, azonban ennek pótlására is sok alternatíva létezik különböző vitaminok és étrendkiegészítők formájában.

Veszélyes-e a vegánság?

A vegánsághoz vezető úton azonban nem is az étkezésünk alapjainak megváltoztatása a nehéz, hanem az egyéb cikkek vegán megfelelőjének kiválasztása. Ruha, cipő, kozmetikai cikkek. Rengeteg vegán a fenntarthatóság jegyében arra törekszik, hogy használtan, másodkézből vásároljon, mert nem hajlandóak támogatni a fast fashion üzletek üzletpolitikáját. Ezek az üzletek ugyanis nemcsak rendkívül környezetszennyező formában gyártják a ruháikat – melyeket aztán a szezonváltáskor elégetnek, szintén tovább rombolva ezzel a környezetet – hanem rettenetes körülmények között, gyerekekkel varratják, akik minimális órabérért cserébe naponta 12-15 órát dolgoznak azon, hogy valaki megvehesse az általuk megvarrt divatos holmikat. Ez már nem csupán környezetvédelmi, hanem morális kérdés is.

A vegánság tehát mindent összevetve túlmutat a húsmentes étkezésen és a tejtermékek kiiktatásán: egyre több és több indok mutat arra, hogy talán ebben van az emberiség túlélésének és a lakóhelyünk megvédésének kulcsa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here